Bakken met Ilja

Bakken voor Kerst || Peperkoekhuisje!

GingerbreadhouseAl een jaar wil ik een ècht peperkoekhuisje maken, sinds Rudolph er eentje maakte op 24Kitchen. Toen mijn moeder en ik alle leuke creaties voorbij zagen komen in ‘Heel Holland Bakt’ konden we het niet laten en hebben we vandaag dan eindelijk ons eigen variant gemaakt. En….. Jeetje wat een werk zeg, het is bijna net zoveel werk als een echt huis bouwen haha! We hebben erg gelachen, het leek niets te worden, maar het resultaat vind ik toch wel heel vrolijk. Lees verder voor meer foto’s, ons recept en tips!

ginger 4Om te beginnen hebben we een malletje gemaakt van karton, op internet kwamen we deze tegen en dat leek ons wel een mooi formaatje. In eerste instantie hadden we alle maten dubbel genomen, maar dat werd een GIGANTISCH huis. We hebben de ruitjes e.d. niet uit het karton geknipt, maar gewoon direct op de bakplaat met uitsteekvormpjes. dat werkt prima!

ginger 2

Ingredienten voor het deeg:

  • 700g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 g zachte roomboter
  • 300 g suiker
  • 2  ei
  • 4 tl Koek en Speculaas kruiden
  • 60 ml honing
  • 60 ml melk
  • 8 zuurtjes voor de ‘glas in lood raampjes’

Meng het bloem met de bakpoeder. Maak een kuitje in het bloemmengsel en meng daarin de boter, suiker, koekkruiden, ei, honing en de melk. Kneed beetje bij beetje het bloemmengsel erdoor en kneed tot een soepel deeg. (jaja gewoon lekker kliederen op het aanrecht, pas op dat er geen lek in je dijk komt!) Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van circa een halve centimeter. Snijd met behulp van je kartonen sjablonen de onderdelen uit.  Leg het uitgesneden deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, sla de zuurtjes met een pan in kleine stukjes, vul de ruitjes en bak in circa 20 minuten goudbruin en gaar (ga wel na 15 minuten even kijken en verleng de baktijd met 5 minuutjes als het nog te licht is). Laat de onderdelen afkoelen.

ginger 10 ginger 9 ginger 8Zo zien de afgekoelde ruitjes eruit, zo leuk!

Dan is het tijd om alles in elkaar te zetten.

Degene die Heel Holland Bakt hebben vast wel die ene gast gezien die de boel aan elkaar probeerde te lijmen met poedersuiker, water en een föhn… Daar hebben wij extra goed opgelet en toch maar goede stevige karamel voor gemaakt.

Daar heb je voor nodig: een pan met een dikke bodem, suiker en geduld. Beetje bij beetje strooi je wat suiker in de pan en laat deze smelten, strooi er elke keer wat bij tot het mooi donkerbruin van kleur is. Ga niet in de pan roeren, maar draai deze gewoon langzaam rond met je pols. Hierin kun je de onderdelen dopen en aan elkaar lijmen. PAS OP! Dit is heet!! Karamel wordt iets van 180 graden, dus pas op je vingers.

Wij hebben ervoor gekozen alles op en grote ronde onderplaat te maken, zodat we ook nog wat boompjes e.d. kwijt kunnen. Tevens is dit een mooie stevige ondergrond om het huis aan vast te plakken.

Mocht de karamel te stevig worden tijdens het knutselen, gewoon weer even op het vuur zetten en het smelt vanzelf.

ginger 7 ginger 6Hier zie je het huisje in elkaar staan, samen met wat peperkoekmannetjes en een kerstboom. De Karamel is duidelijk te zien, dus het is tijd om dat ‘netjes’ weg te werken en de boel te versieren.

Versiering

  • Lijm (250 gram poedersuiker met een klein beetje water, in een spuitzak)
  • smarties voor het dak
  • jellybeans als kiezeltjes voor de bodem
  • kaneelkussentjes op het dak
  • sprinkels in allerlei vormen ter decoratie
  • kerstchocolaatjes

Natuurlijk kun je zelf gebruiken waar je zin in hebt en is ALLES mogelijk. Wel had ik last van de zwaartekracht en kwamen de smarties in het begin naar beneden. Makkelijker is om het glazuur aan te brengen en dan heel even te wachten tot het wat steviger is, daarna kun je de smarties makkelijk aanbrengen zonder dat ze naar beneden komen.

ginger 1 Ginger 3 ginger 5Al met al is het toch een schattig huisje geworden en vinden we het zonde om hem op te eten. We hebben van alle restjes deeg nog wat extra koekjes gemaakt om lekker op te eten, dus deze mag nog even een poosje blijven staan. Ben benieuwd hoe lang hij mooi blijft!

Wat vind jij van ons Kersthuisje?

-x- Ilja

winactie

p.s vergeet niet mee te doen met de winactie! Deze loopt nog t/m zondag 21 december 2014.

Advertenties

17 gedachten over “Bakken voor Kerst || Peperkoekhuisje!

  1. Oh, dat ziet er echt super leuk en lekker uit! Lijkt me wel veel werk, en zonde om op te eten inderdaad!

    Verder wilde ik even zeggen dat ik je winactie vermeld heb op mijn blog in het laatste artikel 🙂 xx

    Like

  2. Wat leuk! Ik zat van de week ook al vol verbazing naar 24Kitchen te kijken toen Rudolf zo’n huisje aan ’t maken was. Ik weet nog dat ik toen dacht ‘ja, daag! Dat kan alleen Rudolf’. maar jouw huisje is echt heel erg mooi geworden. Tof!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s